Mencuba buat apam keledek biru,kebetulan stock ubi ada lagi...
BAHANNYA;
240 gm ubi keledek biru -siap di lecek
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
1 sudu teh yis
1 cwn santan
1 cwn air
1 sudu teh baking powder
4 sudu besar gula
sedikit garam
kelapa parut-utk makan dgn apam
*jgn lupa acuan sapu minyak*
*kelapa parut kukus sekejap utk elak cepat masam*
CARANYA;
Satukan tepung gandum,tepung beras,baking powder juga ubi keledek,masuk serbuk yis sekali dengan santan dan gula sikit garam,kacau2 rata masuk air sebatikan...
Rehatkan adunan 1 1/2 jam.
Panaskan kukusan,masukkan adunan dalam acuan yg di sukai kukuslah hingga masak...
Sejukkan dulu baru keluar dari acuan ,boleh lah di makan dengan kelapa putih yg di gaul sikit garam....
No comments:
Post a Comment