Monday 24 November 2014

MASAK IKAN KELI BERLADA

BAHAN2nya;-
2 ekor ikan keli-siang bersih di potong  dua di perap dgn garam dan kunyit

BAHAN KISAR-
20 cili kecil hijau/cili padi
2 labu bawang besar
2 inci kunyit hidup
4 biji bawang putih

1 cwn air
secukup rasa garam,gula,dan serbuk pati ikan bilis
sedikit minyak utk menumis


CARA2nya;-

Ikan keli yg di perap tadi di goreng garing,ketepikan
Panas minyak,tumiskan bahan kisar tadi biar pecah minyak,masuk sedikit garam (jgn lebih kut masin sgt),gula dan pati bilis,kacau2 rata masuk air 1cawan air.
Bila mendidih masuk ikan keli goreng tadi,balik2 kan (hati2 kut hancur) masak hingga pekat ,(kalau suka )masuk hirisan bawang besar dan cili padi ,tutup api angkat.





No comments:

Post a Comment