Tuesday 14 October 2014

PULUT SAMBAL IKAN

Menu petang,sementara menunggu untuk membersih kawasan rumah,.. kami menjamah minum petang dulu.pulut sambal ikan yang saya olah sendiri,sebab biasanya sambal yg sebenarnya di campur dgn kerisik kelapa (lebih kurang  sama sambal nasi kapit kelantan)...

Bahan2nya-
3 cwn beras pulut -di rendam 2 jam
1 cwn pati santan
sedikit garam dan gula


Bahan utk sambalnya;-
6 ekor ikan selayang-rebus @ panggang
1 inci halia
8 biji bawang merah
2-3 biji lada kering(nk merah tambah)
1 sudu teh lada hitam
1cwn pati santan + 1 cwn air


Cara2nya;
Beras pulut tadi,di kukus selama 20 minit, masak angkat digaul dengan santan yg di masukkan sedikit garam dan gula,kukus semula selama 20 minit,masak sejukkan.
Untuk sambalnya,;-
Asingkan isi ikan, kisar dan ketepikan .bawang merah,halia,cili kering di kisar halus,lada hitam pun di kisar halus,campurkan bahan2 kisar tadi dgn isi ikan,masuk  pati santan yg di campur air tadi,perasakan dgn garam gula secukupnya,masak lah di atas api yg perlahan hingga kering dan pecah minyak(saya buat tak kering sangat sb nak cepat),masak  bolehlah di hidang dgn pulut tadi...





No comments:

Post a Comment