Menu lauk makan tengahari kami di gandingkan dengan lauk sampingan,yang very simple kala mood tak rajin...tengoklah ;)
BAHANNYA
1 ekor tilapia yg sederhana besar-dilumur garam kunyit)
4 ulas bwng putih*
1 labu bwng besar*
1 sudu besar cili giling(sya lebih suka lada kering yg di kisar halus)
1 sudu besar sos tiram
1/2 cwn sos pencicah-sos cicah keropok la..
1/2 cwn air
secukup minyak masak
sedikit gula melaka- 1nci je
secukup serbuk ikan bilis
-Bahan yng bertanda * di hiris2 je...
CARA-CARANYA
Panas minyak goreng ikan yang di lumur garam kunyit td sehingga separuh garing masak angkat ketepikan.
Dengan minyak yang sama-klu banyak buang separuh-tumis cili giling tadi biar masak baru masuk bahan-bahan yang dihiris tadi ,kacau2 biar hampir nak garing masukkan air,sos pencicah dan sos tiram.
Perasakan dengan serbuk ikan bilis,gula melaka,kacau2 rata bila hampir pekat masuk ikan yang di goreng tadi ,perlahan-lahan balik-balikkan ikan tadi biar rata sos menyeliputi ikan,angkat dan hias dengan cili kecil boleh lah dihidang....
Geramnya akibat duk nulis resepi ni..sotong yg saya masak utk si bongsu kehangitan huhu..peringatan utk diri ,agaknya jangan" ralik" sangat masa ngadap latop....
No comments:
Post a Comment