Thursday, 30 January 2014

KUIH BAKAR BETAWI / BINGKA BETAWI

Assalamualaikum..

Tapai ubi dan tapai beras adalah kesukaan saya,apa tidaknya tiap kali pergi pasar saya mesti beli,hanya saya yang makan ..cik asben saya selalu mengeluh katanya kenapa lah jenis tapai ni jadi kesukaan saya ,memang lah breakfast pn saya makan tapai dulu(kalau ada) dari makanan lain tp makan cam tu je..nk wat pindang atau sira tak suka..
Yang sebenarnya tapai ni ada khasiatnya,saya sendiri pn baru tahu itupn suruh  tuan google carikan sebab sibuk cik asben kata kut mudarat selalu makan tapai....
Dalam duk tinjau2 resepi kakwan,(kut2 ada guna tapai) memang ada resepi yg bahannya ada guna tapai boleh jenguk kat disini,nampak bahannya pun ada dalam stock saya cuma cheese je yang tak ada .kasih banyak kakwan sudi kongsi resepi ,bagi saya semua resepi kakwan di antara yang terbaik dan sangat2 saya suka sebab saya tak mahir masak tapi kena masak hu hu...
Alhamdulillah menjadi jugak dan sedap ...cuba lah.

Sumber asal-resepi citarasawan

Bahan-bahannya;
200 gm tepung gandum
50 gm tepung kastard
100 gm gula pasir
300 gm tapai ubikayu manis dan lembut
300 ml santan KARA @ santan  kotak
300 ml air
1 sudu besar mentega cair
1/2 sudu teh garam
2 biji telur-di pukul ringan
500 gm parutan keju kraft
50gm parutan keju utk di taburan

Cara-caranya;
1.satukan tepung gandum dan tepung kastard,ketepikan
2.potong tapai kecil2 masukkan ke dalam pengisar bersama gula, air,  santan dan garam.kisar hingga halus dan masuk dalam bekas.
3.masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit,sambil di kacau dengan hand mixer,hingga rata masukkan parutan keju,mentega cair kacau sebati.
4.leser loyang dengan mentega cair,panaskan hingga minyak berdesir,kemudian tuangkan adunan hingga penuh.
5.bakar adunan 10 minit di rak tengah dengan suhu 190'c.keluarkan dari ketuhar taburkan parutan keju di atasnya.Bakar semula selama 20 minit sehingga atasnya keperangan.
6.biar sejuk boleh di potong dan di hidang.
**keju di ketepikan jika tak suka**



Saya punya tak secantik Kakwan,apa2 pun terimakasih banyak2,lain kali boleh ubah cara ini untuk tapai ubikayu....

B

No comments:

Post a Comment