Assalamualaikum...selamat petang.
Asyik2 kek pisang je,..yer lah pisang dah ada dari duk bazir baik buat apa2 yg patut,anak2 semua tak ada aba nya la tukang perabis.
Kek ini tak lah muak dan tak berlemak sb guna minyak masak,kalau sempat simpan satu hari lg elok nampak lembab.Kek ini sebenarnya tak lah susah sangat janji jangan tinggal soda bicarbonat tapi saya masuk sikit je sebab kurang suka dengan baunya ,rasanya kalau tak guna sukatan pn jadi iaitu agak2 je.
Yang ini saya olahkan dengan masuk bahan2 tambahan..emm sedap juga dengan aura peanut butter nampak berbaloi juga olahan saya.
Dan bolehlah dimasuk dalam resepi dapur...meh lah buat dan rasa.
BAHAN-BAHAN
2 cwn gandumn
1 cwn gula halus
4 biji telur AA
2 sudu susu pekat
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonat
2 cwn pisang yg telah di lenyek
1 sudu besar peanut butter
1 sudu teh overlette
CARANYA
Tepung gandum di ayak dgn baking powder dan soda bicarbonat-ketepikan
Pukul telur dgn gula dan overlette hingga kembang masuk susu pekat pukul lg masuk peanut butter pukul rata,masuk pisang yg di lenyek tadi dan masuk gandum sedikit demi sedikit,akhir sekali masuk minyak masak sambil di pukul sebati,sapu loyang 9x3 dengan butter boleh lah di bakar dalam oven dengan api 170" selama 1jam 20 minit @ tunggu sehingga kek betul2 masak .
No comments:
Post a Comment