Tuesday 24 December 2013

LAKSA LEMAK

Assalamualaikum,salam tengahari..

Laksa ni,sya buat time anak2 nk tukar selera lagi pn ini salah satu makanan kesukaan mereka.
biasanya laksa ni sya buat masa anak2 ada,kalau mereka tak ada nk makan beli yg siap di kedai je..
kalau tengok pada laksa yg sya buat dengan ulamnya sekali memang ada kelainan,begitu lah cara kami makan,resepi asal sama je,mungkin kelainan tu sb cara masing2...cara ini yg selalu saya buat.
si angah dan si adik ni memang tak tinggal kicap berlada,cuma si abe pula kurang suka dengan ulam ulaman kecuali timun dan taugeh je..so sya buat hanya ikut selera kami,kalau nk cuba boleh tinjau2 caranya...

BAHAN_BAHAN;
2 kg laksa
1 kg ikan selayang
13 ulas bawang merah
1 inci halia
1 sudu besar serbuk lada hitam -lada hitam yg telah mesin kering
2 keping asam gelugur
300 ml pati santan
1000 ml air-utk di campur dgn pati santan
secukup rasa garam ,gula dan perasa.

ULAM-ULAMAN;
bunga kantan
timun batang
taugeh
daun samak @ serai kayu-biasa orang kelantan panggil
kacang panjang
Semua bahan-bahan di atas tadi di potong halus2 kecuali taugeh,ketepikan.


RENCAHNYA-perasa utk makan dgn laksa
sambal lada kering
belacan
kicap berlada-resepi asal tak ada

CARA-CARA MASAK KUAHNYA;
Ikan td di siang dan di rebus,isinya di kisar halus ketepikan.
bawang merah,halia di kisar hancur.
Dalam periuk masukan  bawang dan halia yg di kisar tadi ,masuk santan dan masuk ikan yg di kisar halus tadi,kacau rata jerang atas dapur..masukan serbuk lada hitam dan juga asam keping.
perasakan dengan garam,gula dan perasa ,ikutlah sesedap rasa masing2
jangan biar lama mendidih,kacau kuahnya sebati bolehlah di angkat.

CARA-CARA MAKANNYA;
Ambil laksa tadi sekadar hendak makan ,masuk dalam mangkuk tuang sesenduk kuahnya,hias lah dengan ulam ulaman tadi,masuk sambal lada kering tambah sesedap rasa dgn belacan atau kicap berlada..
cuba lah pasti terangkat...




ulam ulaman diatas tak lengkap,cuma taugeh dan timun je..

                                      asal kuah pekat dan sesedap rasa...                                                   
                             




No comments:

Post a Comment