Assalamualaikum..
SUMBER;-mingguan wanita.
TIP-info ringkas saja
Daging lembu-
Warnanya merah dan mempunyai lemak yg keras agak kekuningan dan serat otot yg halus,daging lembu yg berkualiti berwarna merah cerah,teksturnya halus mempunyai aroma yg wangi dan rasa yg enak,daging yg sesuai untuk di buat steak ialah daging batang pinang..
Daging kambing-
Mempunyai warna merah yg agak berlainan dengan daging lembu,lemaknya keras dan putih,baunya amat menyengat.Kebanyakkan daging kambing bertulang..
Daging kerbau-
Kebanyakkan daging kerbau yg di jual di pasar ianya daripada kerbau yg tua.
Ini menyebabkan dagingnya liat dan rasanya menjadi kurang sedap (tapi yg di pelihara dengan baik dari penjagaanya) ,steak dagingnya memang tak kalah dengan daging lembu..
Daging yg liat boleh di empukkan dengan cara membungkusnya dengan daun betik yg masih segar,
Sebaiknya jangan mencuci daging sebelum di potong,ini di sebabkan mencuci daging sebelum di potong dapat mengurangkan sari yg terkandung dalam daging..apa-apa pun pastikan kebersihannya baik waktu memotong atau memasaknya...
Daging di simpan dalam peti ais tahan satu bulan,dan dalam peti beku antara 18 celsius hingga 15 celsius ia akan mengawetkan daging hingga satu tahun...
No comments:
Post a Comment