Kuih ini anak2 suka klu jumpa kat kedai mesti beli,.anak2 panggil kuih lembik ,tapi bila search dalam google rupanya ada macam2 nama... sudah lama nak belajar buat asyik tertangguh je,tapi resepi ni kena cari nga pak cik google dulu,dalam duk tercari jumpa la dalam fb.....terimakasih lah friend fb.. dalam status awak share resepi ni...senang tak payah saya cari2 lg...ini kira firts time cuba membuatnya tak tahu la jadi ke tak tapi dengar pendapat anak2 diorang kata" ok dah umi,cuma nape intinya kurang manis"? ini lah komen jujur anak2 ,emm ..alah tak kan tak tahu umi ni baru belajar buat ,...terimakasih banyak empunya resepi....(menu bersama kak kam)
INI RESEPINYA-saya copy je...
bahan kulit
2 cawan tepung gandum
2. 1/2 cawan air
sedikit garam
1/2 sudu kecik soda bikabonate
1 biji telur
1 sudu kecil bakg powder
sedikit pewarna kuning
cara;
Ayak tepung dgn soda. bikabonate dan baking powder...
Campur semua bahan adun sebati...
Rehatkn sekejap... sementara sediakan kuali yg tak melekat... klulekat sapu minyak sedikit...
Kacau semula dan masak mcm buat kuih dadar.,,.. api kecil
Cadangan inti kak kam ada 2 jenis saya ambik satu yg anak2 suka je....
intinya(2)
2 biji telur
2 cwn santan -sy ganti susu cair
3/4 cwn gula
2 camb tepung kastard
2 camb tepung jagung
daun pandan -sy ganti sirap merah
secubit garam
sedikit pewarna iku suka
Cara
Campur kesemua bahan kecuali daun pandan hingga rata.
Campur daun pandan.
Kacau dengan api sederhana hingga pekat angkat dan
sejuk sebelum. diletak atas kulitnya dan tekan dgn garfu -saya punya lipat dan tekan je...
bahan kulit
2 cawan tepung gandum
2. 1/2 cawan air
sedikit garam
1/2 sudu kecik soda bikabonate
1 biji telur
1 sudu kecil bakg powder
sedikit pewarna kuning
cara;
Ayak tepung dgn soda. bikabonate dan baking powder...
Campur semua bahan adun sebati...
Rehatkn sekejap... sementara sediakan kuali yg tak melekat... klulekat sapu minyak sedikit...
Kacau semula dan masak mcm buat kuih dadar.,,.. api kecil
Cadangan inti kak kam ada 2 jenis saya ambik satu yg anak2 suka je....
intinya(2)
2 biji telur
2 cwn santan -sy ganti susu cair
3/4 cwn gula
2 camb tepung kastard
2 camb tepung jagung
daun pandan -sy ganti sirap merah
secubit garam
sedikit pewarna iku suka
Cara
Campur kesemua bahan kecuali daun pandan hingga rata.
Campur daun pandan.
Kacau dengan api sederhana hingga pekat angkat dan
sejuk sebelum. diletak atas kulitnya dan tekan dgn garfu -saya punya lipat dan tekan je...
No comments:
Post a Comment