2 1/2 cwn tepung gandum*
1 sudu besar yis mauripan
1cwn susu segar @ 1sudu susu tepung di bancuh dgn 1 cwn air
1 sudu besar margerin
1 sudu besar gula halus
1 sudu teh double action baking powder*
secubit garam halus
bahan * diayak
CARA2NYA;-
Dalam bekas bancuh susu segar tadi dgn yis,ketepikan beberapa minit hingga berbuih.
Bila berbuih campuran yis tadi masukkan margerin,gula dan garam dgn mixer pukul biar rata sambil masukkan 2 sudu tepung gandum(yg di ayak dgn baking) bila sebati tutup mixer,masuk lebihan tepung tadi sambil uli dgn tangan,uli hingga lembut dan tak melekat di tangan,(boleh tmbh tepung kalau adunan terlalu lembek) selepas itu di tutup dgn towel lembab biarkan beberapa minit adunan mengembang.
Bila mengembang uli sedikit utk buang angin,bolehlah di gentel bulat2 (terpulang besar mana yg di inginkan) tapi di tangan mesti ada tepung masa gentel tu...siap boleh di goreng,bila masak angkat sekejap tabur rata gula halus.
ada kecik besar tapi habis di sapu sb gebuss.......
No comments:
Post a Comment