Friday, 21 March 2014

KERABU MANGGA-tanpa kerisik dan santan

Assalamualaikum..
Tengahari ni nak buat kerabu paling simple yang selalu saya buat,paham2 je la cik asben saya ni dalam bab2 lemak ni sudah slow seleranya..dalam usia menuju senja kalau tak jaga makan kesihatan mula lah tergugat,pendekkata hujung minggu  makan tengahari penuh dengan ulam ulaman..

Mudah je kerabu ni...

Bahannya;
4 biji mangga muda-yg kecil je
2 ekor ikan selayang-di rebus ambik isinya
5 ulas bwng merah
5 biji cili kecil-di potong2
2 sudu budu-di ganti belacan pn ok
sedikit serbuk pati ikan bilis,garam,gula secukup rasa

Caranya;
Mangga tadi dikupas kulitnya,basuh dan di parut memanjang ketepikan.
Tumbuk bawang merah separuh lumat,masukkan isi ikan,bila siap boleh lah di campur dengan mangga tadi ,gaul2 rata,perasakan dengan serbuk pati ikan bilis,garam,gula,sedikit budu dan akhir cili kecil (suka pedas tambah) gaul sebatikan,boleh di hidang...







No comments:

Post a Comment