Sunday, 29 December 2013

CEKODOK KENTANG

Assalamualaikum..

Resepi ini menu waktu santai je..main campak2 pn jadik,biasanya resepi ni saya akan buat waktu kami sekeluarga minum pagi atau petang,anak2 suka sangat..pendekata kalau buat 1/2 kilo sekali ngat je..sb rasanya sedap yg penuh dgn  ubi kentang dan di cicah dgn sos cili..cekodok ni walau sejuk still lembut...
yg ini saya buat utk makan siang td (selalu update lewat) seronok tengok anak2 makan...
resepinya cam gini je...

BAHANNYA;
2 cwn tepung gandum-anggaran 10 sudu besar
2 cwn air
4 biji ubi kentang *-kalau nk tmbh lg sedap-
1 biji carot *
1 biji bawang besar *
1 biji cili merah
2 sudu oat
2 biji merah telur
1 sudu besar gula
1 sudu teh serbuk secukup rasa maggi
sedikit garam
minyak utk menggoreng

CARA-CARANYA;
Bahan-bahan yg bertanda * di potong kiub,cuma cili merah di potong halus,ketepikan.
gandum td di bancuh dgn air,masuk merah telur,oat dan dikacau sebati,masuk gula,sedikit garam dan serbuk secukup rasa maggi..baru masukkan bahan yg di potong kiub tadi kacau rata,

Panaskan minyak bolehlah digoreng ,ambil sesudu demi sesudu masuk kan dalam kuali.
goreng lah sehingga perang,masak angkat dan toskan minyaknya,,
bolehlah di hidang dan cicah dgn sos cili.










No comments:

Post a Comment