Saturday, 30 November 2013

BENGKANG UBI KAYU

Assalamualaikum...

Alahai lama nya tak buat kuih bengkang ni,musim2 hujan gini teringin plak nk makan kebetulan ada ubi kayu leh buat...tapi tukang makan nya emmm...anak-anak ni bukan nya minat sgt  makan kuih yg jenis ubi-ubi ni,tp
nk buat lah juga utk makan pg,bahagian anak-anak kira buat menu lain lah...resepinya mudah je cara mak kita buat dlu tp tetap sedap.haa si bongsu yg x minat pn ,habis gak 2-3 potong..nk tahu cuba la resepinya.;-

BAHAN_BAHANNYA;
4 cawan ubi kayu -siap di mesin dan tapis airnya kanjinya di ambil
11/2 cawan gula pasir
3 biji telur
2 cawan pati santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar mentega /minyak masak
sedikit pewarna hijau

CARA_CARANYA;
Ubi tadi di satukan dengan gula pasir (kalau nk manis lg boleh di tambah ) kacau rata selepas itu masuk telur,garam dan pati santan.kacau lg biar sebati ,bolehlah di masuk kan sedikit pewarna hijau ( sya cuma masuk sikit je dan sengaja kacau tidak sekata) dalam loyang masukkan butter @ minyak masak,masuk adunan td,boleh di bakar atas dapur (kalu oven ble gna api atas bawah 170 degree) selama 1 jam 20 minit @ sehingga betul2 masak.

bakar atas dapur dulu dan masuk oven 



No comments:

Post a Comment