1 ekor ayam-di potong 4
4 btg serai
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
11/2 inci halia
11/2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup+ 1sudu kecil serbuk kunyit
1sudu besar serbuk jintan putih
garam,serbuk perasa secukupnya
CARA2nya;
Ayam td di cuci bersih,di rendam air + cuka 10 mnit, lepas itu di bilas dan sejat kering air nya,serai,2 jenis bawang td,halia,lengkuas,kunyit hidup di blend lumat + dgn serbuk kunyit dan serbuk jintan putih td masuk garam dan serbuk perasa secukupnya,gaul dgn ayam td biar rata dan sebati perap 2 jam @ lebih boleh lah di panggang..sesuai utk makan dgn nasi kerabu atau nasi putih...
ayam siap di perap
bakar atas kuali pemanggang
sudah masak,tp x mengancam..
No comments:
Post a Comment