Thursday, 14 November 2013

AYAM MASAK SANTAN SOS TOMATO

Assalamualaikum...
Masakan ayam ini memang selalu  di buat,terutama masa anak2 semua ada,sudah jd kesukaan
mereka.resepi ni pada mulanya main campak2 saja ,dah tengok anak2 suka sudah jd kemestian pula membuatnya,itu pn di tukar dgn ikan bawal @ tenggiri tp kena goreng dulu, nama resepi ini pn ikut bahan yg ada dalam tu...tp caya lah memang sedap di makan dgn nasi putih ,kalau guna ayam makan dgn nasi tomato lg sedap....boleh lah cuba-cuba..

bahan2nya;
2 ketul pangkal paha ayam-rendam air+ sikit cuka dan bilas
1 sudu serbuk kunyit
3 sudu sos tomato
1 sudu cili kering giling
10 biji bawang merah-di mesin
3 sudu kicap pekat
1 cawan pati santan+2 cawan air
1 inci gula melaka.garam, serbuk perasa secukupnya
minyak utk menggoreng dan menumis
4-5 helai daun limau purut

cara2 memasaknya;
Ayam td,di lumur serbuk kunyit+garam dan goreng setengah masak,angkat dan ketepikan,
degan menggunakan minyak yg sama,tumis bawang merah yg di mesin td + dgn cili kering giling tumis lah hingga naik bau,lepas itu masuk sos tomato,kicap pekat,gula melaka, serbuk perasa dan sedikit garam (kalau perlu).lalu masukkan pati santan yg di campur air td.bila hampir pekat masuk daun limau purut,masak lah sehingga hampir pecah minyak,angkat sedia  hidang kan.




No comments:

Post a Comment