3-4 ketul ayam yg siap di potong-di gaul garam dan serbuk kunyit
8 biji bwng merah*
2 biji bwng putih*
4 biji lada kering*
1 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu besar sos black papper
1sudu besar kicap pekat
minyak masak ,gula,serbuk pati ayam secukupnya
1-2 biji tomato dan cili
Bahan2 yg tanda * di kisar halus
Cara2nya-
Ayam yg di gaul garam dan kunyit tadi di goreng separuh garing..ketepikan
Panas minyak ,tumis bahan yg di kisar tadi dan serbuk kari ,bila bangkit baunya masuk sos black papper,kicap pekat,gula,serbuk pati ayam,kacau2 biar pecah minyak,baru masuk ayam yg di goreng tadi,masuk air 2 cawan..biarkan ia mendidih separuh pekat,sebelum angkat masuk lah cili dan tomato yg di potong2 kecil,boleh di angkat.
No comments:
Post a Comment